Изграждането на покрив с керамични керемиди е традиционен избор. Изходния материал за направата на керемидите е глина-природосъобразен ресурс без вредни за здравето и околната среда химически добавки. Тя се смила на дребни частици до 1мм. и се поставя в специални калъпи, чрез които и се придава окончателна форма. След това глината се изпича на температура над 1000°. Керамичните керемиди са устойчиви на студ, стареене, киселинни дъждове. Същевременно са огнеупорни и поглъщат минимално количество вода.

           Съществуват различни керемиди по вид и форма .  Едни от на-използваните са гръцките и Тондах.

                         

 

                         

Keramichna keremida

            Гръцките керемиди са гледжосани и негледжосани. Гледжосаните са с гланцово покритие. Различават се и по големината на вълната. Керемидите с висока вълна са Ромейски тип, а тези с ниска – Холандски тип. Подходящи са за хора търсещи “лъскав” ефект на покрива.

gratska-keremida-holandski-tip
Roman-Smalto

            Тондах е компания с дългогодишен опит в производството на керамични керемиди, която е част от групата на Винербергер. Керамичните керемиди Тондах представляват цялостна система от керемиди, вентилиращи керемиди, странични керемид отдушници, начални капаци, тройници. Най-използваните керемиди на Тондах са Македо и Винеам. 

             Керемида Винеам: Използва за покриване на скатни покриви с минимален наклон 15°. Чрез двустранните ѝ дълбоки хоризонтални и странични фалцове се постига здраво и сигурно напасване. Моделът с приплъзване има широка и равна горна покривна структура с покривно удебеляване. Това прави керемидата изключително компактна. Винеам може да се приплъзва вертикално до 7.5 см. Предлага се и в червен цвят.

tondah-vineam-prirodno-tsrvena-format720x720

             Керемида Македо: Използва за покриване на скатни покриви с минимален наклон 15°. Моделът Македо придава живописна сруктура на покривната повърхност. Керемидата може да се приплъзва вертикално до 6 см. Двата вертикални улея в средата напомнят на стандартната българска керемида. Предлага се и в червено.

makedo-pr-format720x720